100 Most Important Biology Quiz Questions and answers
biology quiz questions

100 Most Important Biology Quiz Questions and answers


Dear Reader’s, we are providing you some Biology quiz questions. All these questions have been asked in various examinations on National level.

We, or you too, cannot read all of the questions or solve all quiz related Questions to biology, but you should do as much as possible. With these questions, you will get the idea that what kind of questions are asked in your National-level exams.

If you practice many questions of each type, even if you take care of each type, then you can also attempt a lot of biology Quiz questions. It is our opinion that all of you keep on practising every day so that you have a stock of questions and you do not face any problem in the exam.

That is why we are providing you some GK Questions or Quiz About biology so that you can get some ideas. biology general knowledge plays an important role in the national level exam such as SSC, NEET etc. You should prepare for biology general knowledge or practising quiz on a primary basis.

Biology Quiz Questions:

Q1. The study of the physical form and external structure of plants is known as:

a. Physiology

b. Anatomy

c. Phytomorphology

d. Cytology

Answer: c

Q2. The study of Cells is also known as :

a. Cytology

b. Physiology

c. Nucleology

d. Cellology

Answer: a

Q3. Study of fungus is known as:

a. Physiology

b. Phrenology

c. Mycology

d. Biology

Answer: c

Q4. Which of the following are also known as Suicidal bag of cells?

a. Lycosome

b. Nucleus

c. Lysosomes

d. Chromosome

Answer: c

Q5. In eukaryotic cells synthesis of RNA takes place in the:

a. Mitochondria

b. Centriroles

c. Ribosomes

d. Nucleus

Answer: d

Q6. In which part of the cell are proteins made?

a. Reticulum

b. Golgi apparatus

c. Ribosomes

d. Lysosomes

Answer: c

Q7. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Plants

Answer: b

Q8. Name the scientist who proposed the cell theory:

a. Schleiden and Schwann

b. Lamarck

c. Treviranus

d. Whittaker and Stanley

Answer: a

Q9. …………………. is the cell organelle, in which the biochemical processes of respiration and energy production occur.

a. Mitochondria

b. Chloroplast

c. Ribosomes

d. Nucleus

Answer: a

Q10. The cells of which tissue are specialised to store fats?

a. Adipose

b. Squamous

c. Glandular

d. Collagen

Answer: a

Q11. ……………… are the most abundant of all the cells in blood:

a. Leucocytes

b. Erythrocytes

c. Platelets

d. Neutrophills

Answer: b

Q12. Which of the following are longest cells of human body?

a. Pancreatic cells

b. Epethelial cells

c. Nerve cells

d. Epidermal cells

Answer: c

Q13. Magnesium is a constituent metal of:

a. Chlorophyll molecule

b. DNA

c. Mitochondria

d. Ribosomes

Answer: a

Q14. The yellow colour of mangoes is due to the presence of:

a. Chlorophyll

b. Anthocyanin

c. Anthoxanthin

d. Carotene

Answer: d

Q15.Which of the following is not present in a matured stomata?

a. Plasmodesma

b. Chloroplast

c. Cell wall

d. Vocuole

Answer: a

Q16. Plant cell wall is made up of:

a. Glucose

b. Sucrose

c. Fructose

d. Cellulose

Answer: d

Q17. Which of the following is the first stage of mitosis?

a. Prophase

b. Metaphase

c. Anaphase

d. Telophase

Answer: a

Q18. A multicellular organisms grows by:

a. Cell addition

b. Cell explosion

c. Cell Implosion

d. Cell division

Answer: d

Q19. What is the name of a group of similar cells performing a specific function?

a. Tissue

b. Organ

c. Organ system

d. Cellular organization

Answer: a

biology quiz questions
biology quiz questions

Q20. The xylem in plants are responsible for:

a. Transport of water

b. Transport of food

c. Transport of amino acids

d. Transport of oxygen

Answer: a

Q21. The first formed primary xylem elements are called:

a. Metaxylem

b. Protoxylem

c. Xylem fibers

d. Xylem Parenchyma

Answer: b

Q22. Plant tissue are how many types ?

a. 3

b. 2

c. 5

d. 4

Answer: a (Dermal, Vascular and Ground tissue)

Q23. Which chromosome is responsible for manliness in man?

a. XO

b. YO

c. XX

d. XY

Answer: d

Q24. In roots, the protoxylem lies towards periphery and metaxylem lies towards the centre.Such arrangement of primary xylem is called:

a. Xylem fibres

b. Xylem Parenchyma

c. Exarch

d. Endarch

Answer: c

Q25. How many chromosomes does human cell contain?

a. 6

b. 26

c. 46

d. 66

Answer: c

Q26. What is the unit of heredity?

a. DNA

b. RNA

c. Chromosome

d. Gene

Answer: d

Q27. Which of the following determines whether a group of organisms that is form the same genus and species arise from a common source or from different source?

a. Serotyping

b. Biotyping

c. Phage typing

d. DNA hybridization

Answer: d

Q28. Which of the following constitute to form a gene?

a. Polynucleotides

b. Hydrocarbons

c. Lipoproteins

d. Lipids

Answer: a

Q29. Mendel is known as:

a. Father of Physiology

b. Father of Geology

c. Father of Genetics

d. Father of Biology

Answer: c

Q30. What is the transplantation of graft between genetically identical individuals?

a. Autograft

b. Isograft

c. Allograft

d. Xenograft

Answer: b

Q31. Studyof classification of organisms is known as:

a. Serpentology

b. Virology

c. Taxonomy

d. Physiology

Answer: c

Q32. Human Beings belong to which category of the ecosystem?

a. Omnivores

b. Carnivores

c. Herbivores

d. Zooplankton

Answer: a

Q33. Biological names are generally derived from which language?

a. French

b. Latin

c. Mexican

d. German

Answer: b

Q34. Who proposed five kingdom classification?

a. Ernst Mayr

b. R.H Whittaker

c. M.W. Beijerinck

d. D.I Ivanovsky

Answer: b

Q35. Which is the largest phylum of Animalia which includes insects?

a. Porifera

b. Annelida

c. Molluscsa

d. Athropoda

Answer: d

Q36. Classes comprising animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals constitute the category called?

a. Speices

b. Genus

c. Kingdom

d. Phylum

Answer: d

Q37. Which is the second largest animal phylum?

a. Mollusca

b. Chordata

c. Coelomates

d. Annelida

Answer: a

Q38. Locust, Butterfly, Scorpian and Prawn are all examples of which phylum?

a. Annelida

b. Chordata

c. Arthropoda

d. Platyhelminthes

Answer: c

Q39. How many chambers does a cow’s stomach have:

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

Answer: d

Q40. What is the name of the voice box of birds?

a. Larynx

b. Pharynx

c. Syrinx

d. Phalanx

Answer: c

Jelly fish (Biology Quiz Questions)
Jelly fish (Biology Quiz Questions)

Q41. Which is the only bird that can fly backward?

a. Peacock

b. Parrot

c. Pigeon

d. Humming bird

Answer: d

Q42. Which of the following is not unicellular?

a. Euglena

b. Amoeba

c. Paramesium

d. Hydra

Answer: d

Q43. In which of the following reptiles in the heart has a four chambered structure?

a. Lizard

b. Turtle

c. Crocodile

d. Snake

Answer: c

Q44. Equus Caballus is the scientific name of :

a. Horse

b. Zebra

c. Donkey

d. Buffalo

Answer: a

Q45. Which of the following organisms are considered to be both living and non-living?

a. Bacteria

b. Fungi

c. Algae

d. Virus

Answer: d

Q46. The scientific name of human being is?

a. Homo Nigrum

b. Melongena Sapiens

c. Homo Sapiens

d. Tigris Solanum

Answer: c

Q47. Which of the following is secreted by the liver?

a. Glucose

b. Iodine

c. Cortisol

d. Bile

Answer: d

Q48. The human faeces is yellow in colour due to the presence of a pigment called:

a. Pepsin

b. Renin

c. Amylase

d. Urobilin

Answer: d

Q49. Which enzyme digests proteins in the stomach?

a. Trypsin

b. Pepsin

c. Salivary amylase

d. Pancreatic canal

Answer: b

Carry on…

don’t be lazy person, go ahead,

and complete it

Q50. In which from is glucose stored in our body?

a. Insulin

b. Glucose

c. Glycogen

d. Fat

Answer: c

Biology Quiz Questions:

Q51. Which of the following is also known as the Biochemical laboratory of the Human body?

a. Small Intestine

b. Brain

c. Pancreas

d. Liver

Answer: d

Q52. Hydrochloric acid in the stomach provides the acidic pH of …………….. which is optimal for pesins.

a. 3.8

b. 1.8

c. 5.8

d. 7.8

Answer: b

Q53. Why is carbon monoxide a pollutant?

a. Reacts with haemoglobin

b. Makes nervous system inactive

c. It reacts with oxygen

d. It inhibits glycolysis

Answer: a

Q54. Which of the following element is found in haemoglobin?

a. Calcium

b. Iron

c. Sodium

d. Potassium

Answer: b

Q55. What is the main purpose of white blood corpuscles?

a. To carry nutrients

b. To combat infection

c. To carry oxygen

d. To give strength

Answer: b

Q56. The largest artery in human body is:

a. Aorta

b. Capillary

c. Vena cava

d. Pulmonary vein

Answer: a

Q57. Blood group was discovered by:

a. Alexander Fleming

b. William Harvey

c. Landsteiner

d. Paulov

Answer: c

Q58. In which condition there is a deficiency of red cells or haemoglobin in the blood?

a. Albinism

b. Propyria

c. Anaemia

d. Keloid disorder

Answer: c

Q59. Which blood group is universal donor?

a. O+

b. O-

c. AB-

d. AB+

Answer: b

Microscopic shot of virus
(biology Quiz questions)
Microscopic shot of virus
(biology Quiz questions)

Q60. Which blood group is universal acceptor?

a. O+

b. O-

c. AB-

d. AB+

Answer: d

Q61. The organism which respires through gills, lings and skin is:

a. Lizard

b. Frog

c. Sparrow

d. Earthworm

Answer: b

Q62. Air enters the body of cockroaches through:

a. Lungs

b. Gills

c. Spiracles

d. Skin

Answer: c

Q63. Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is:

a. 9 – 12

b. 12 -18

c. 21 – 24

d. 25 – 30

Answer: b

Q64. Helium is added to the oxygen supply of deep sea divers because it is:

a. less poisonous than nitrogen

b. Lighter than nitrogen

c. Readily miscible with oxygen

d. Less soluble in blood than nitrogen at high pressure

Answer: d

Q65. The yellow colour of human urine is due to:

a. Bile salts

b. Cholesterol

c. Lymph

d. Urochrome

Answer: d

Q66. Which of the following controls the amount of light entering the eye?

a. Iris

b. Cornea

c. Aqueous humour

d. Crystalline lens

Answer: a

Q67. The outer white part of the eye that protects the inner structures is:

a. Iris

b. Cornea

c. Sclera

d. Retina

Answer: c

Q68. Lacrymal glands are situated in the :

a. Palms

b. Buccal cavity

c. Eye orbit

d. Stomach

Answer: c

Q69. Which of the following is the largest part of the human brain?

a. Ribs

b. Cerebrum

c. Pons

d. Thalamus

Answer: b

Q70. Which part of the brain plays an important role in motor control?

a. Cerebellum

b. Cerebrum

c. Medulla

d. Pons

Answer: a

Q71. The connective tissue that connects a muscle to a bone is:

a. Cartilage

b. Ligament

c. Tendon

d. Interstitial fluid

Answer: c

Q72. Which is the longest bone in human body?

a. Febula

b. Tibia

c. Stapes

d. Femur

Answer: d

Q73. Which of the following is responsible for giving colour to human skin?

a. Luciferin

b. Haemoglobin

c. Flavonoids

d. Melanin

Answer: d

Q74. Which organ of human body secretes Insulin?

a. Pancreas

b. Kidney

c. Gall bladder

d. Liver

Answer: a

Q75. The largest gland of the human body is:

a. Pancreas

b. Thyroid

c. Large Intestine

d. Liver

Answer: d

Q76. Pituitary gland is located at the base of the:

a. Brain

b. Stomach

c. Kidneys

d. Liver

Answer: a

Q77. Which is the emergency hormone in human body?

a. Adrenalin

b. Insulin

c. Thyroxin

d. Adreno cortico trophic

Answer: a

Q78. Which drug is used as a Thyroid Hormone?

a. Metformin

b. Ketoconazole

c. Promethazine

d. Levothyroxine

Answer: d

Q79. In a male reproductive system, the testes are situated outside the abdominal cavity within a pouch is called:

a. Glands

b. Scrotum

c. Testicular Lobules

d. Seminiferous Tubules

Answer: b

Q80. Pulses are a rich source of which of the following:

a. Carbohydrates

b. Proteins

c. Minerals

d. Vitamin A

Answer: b

Q81. Which disease is caused by deficiency of Vitamin-D?

a. Beri-Beri

b. Rickets

c. Kwashiorkor

d. Scurvy

Answer: b

Q82. Scurvy is caused by the deficiency of which vitamin?

a. Vitamin K

b. Vitamin B2

c. Vitamin C

d. Vitamin A

Answer: c

Q83. Which is water soluble Vitamin?

a. Vitamin A

b. Vitamin C

c. Vitamin D

d. Vitamin K

Answer: b

Q84. Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?

a. Vitamin A

b. Vitamin D

c. Vitamin C

d. Vitamin B

Answer: b

Q85. What type of lens is used to correct vision of person suffering from Myopia?

a. Convex lens

b. Concave lens

c. Crossed lens

d. Cylindrical lens

Answer: b

Q86. The virus of AIDS affects the growth of:

a. Haemoglobin

b. RBCs in blood

c. T cells in blood

d. Grey cells in brain

Answer: c

Q87. Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?

a. WBC

b. Cone cell

c. Red cell

d. Neuron

Answer: b

Q88. Pneumonia is a bacterial disease caused by the type of bacteria called:

a. Bacilli

b. Cocci

c. Sprilli

d. Vibrio

Answer: b

Q89. Which virus causes Chicken pox?

a. Rubella Virus

b. Herpes Zoster Virus

c. Rabies

d. Variola Virus

Answer: d

Q90. The nuclear membrane is absent in the cells of organisms belonging to which kingdom?

a. Monera

b. Protista

c. Fungi

d. Plantae

Answer: a

Q91. Acacia Arabica is the scientific name of:

a. Neem

b. Teak

c. Babool

d. Pomegranate

Answer: c

Q92. A …………… is species of plant that has adapted to survive in an environment with little liquid water.

a. Xerophytes

b. Hydrophyte

c. Mesophyte

d. Thallophyte

Answer: a

Q93. Algae belongs to which of the following levels of the ecosystem?

a. Decomposers

b. Destructors

c. Producers

d. Consumers

Answer: c

Q94. The flower with the world’s largest bloom is:

a. Pando

b. Posidonia

c. Rafflesia arnoldii

d. Helianthus annuus

Answer: c

Q95. Sugarcane is a type of:

a. Creeper

b. Tree

c. Shrub

d. Grass

Answer: d

Q96. Which of the following plants have root nodules?

a. Leguminous plants

b. Parasitic plants

c. Epiphytic plants

d. Aquatic plants

Answer: a

Q97. Photosynthesis takes place inside plant cells in:

a. Ribosomes

b. Chloroplasts

c. Nucleus

d. Mitochondria

Answer: b

Q98. Organisms that generates energy using light are known as :

a. Chaemolithotrophs

b. Oligotrophs

c. Bacteria

d. Photoautotrophs

Answer: d

Q99. The arrangement of leaves on an axis or stem is called :

a. Phyllotaxy

b. Vernation

c. Venation

d. Phytotaxy

Answer: a

Q100. The male sex organs in a flower is the:

a. Zoospores

b. Stamen

c. Pistil

d. Chlorophyceae

Answer: b

Hurray, if you reached here it means you are serious candidate for competitive exams.

we wish you best of luck and work hard one day you will get success.

If you think that these questions are good for exams then share these biology quiz questions with your friends.

sharing is caring

Thanks for landing here..

if you are a candidate for SSC exams you must read these geography questions.

Leave a Reply