100 most important geography quiz questions
geography quiz

100 most important geography quiz questions

Hello friends, we are providing you some geography quiz questions. All these questions have been asked in various examinations on National level.

We, or you too, cannot read all of the questions or solve all quiz related to geography, but you should do as much as possible. With these questions, you will get the idea that what kind of questions are asked in your National-level exams.

If you practice many questions of each type, even if you take care of each type, then you can also attempt a lot of Geography Quiz questions. It is our opinion that all of you keep on practising GK every day so that you have a stock of questions and you do not face any problem in the exam.

That is why we are providing you some GK Questions or Quiz About Geography, so that you can get some ideas. Geography general knowledge plays an important role in the national level exam. You should prepare for Geography general knowledge or practising quiz on a primary basis.

Read all these questions or quiz and try to do it yourself so that you too will know how much you know about Geography.

Now something different, we will show you some pictures in the middle of these questions. If you know about these pictures, then identify them and write the name of them in comments.

Let’s start:

Geography quiz questions:

Q1. The time taken by the earth to return to a given point in its orbit with reference to a fixed star is called:

a. Lunar year

b. Sidereal year

c. Solar year

d. Tropical year

Answer: b

Q2. The large collection of stars, dust and gas held together by gravitational attraction between components is known as:

a. Cluster

b. Atmosphere

c. Galaxy

d. Sun Family

Answer: c

Q3. “Sirius” the brighest star outside solar system, is also called:

a. Cat star

b. Dog star

c. Fox star

d. Lion star

Answer: c

Q4. The constellation ‘Sapta Rishi’ is known to Westerners as the:

a. Seven Monks

b. Alpha century

c. Big Dipper

d. Small bear

Answer: c

Q5. In terms of size, Earth ranks no. ……………. in our solar system?

a. 5

b. 6

d. 7

e. 8

Answer: a

Q6. The longest duration of the year happens on which of the following planet?

a. Saturn

b. Jupiter

c. Neptune

d. Earth

Answer: c

Q7. The final boundary between the Earth and the outer space i called:

a. Magnetosphere

b. Ionosphere

c. Mesosphere

d. Magnetopause

Answer: d

Q8. When does Solar Eclipse take place?

a. When the sun is between the moon and earth

b. When the earth is between the moon and sun

c. When the moon is between the sun and earth

d. When the moon does not lie on the line joining the sun and earth

Answer: c

Q9. Which of the following planet is also known as “Earth’s twin”?

a. Mercury

b. Venus

c. Jupiter

d. Saturn

Answer: b

Q10. The mean distance between the Sun and the Earth is approximately:

a. 99.9 Million km

b. 49.6 Million km

c. 149 Million km

d. 199.6 Million km

Answer: c

Q11. Which planet has the maximum number of satellites?

a. Jupiter

b. Earth

c. Neptune

d. Saturn

Answer: a

Q12. Saturn is the ……….. planet from the Sun.

a. 2nd

b. 4th

c. 6th

d. 5th

Answer: c

Q13. What is study of Moon called?

a. Selenology

b. Cosmology

c. Iridology

d. Planetology

Answer: a

Q14. Lunar Eclipse is caused by shadow of the :

a. Earth on the Moon

b. Moon on the Sun

c. Earth on the Sun

d. Earth and the Moon on other stars

Answer: a

Q15. The outer most layer of the Sun is known as:

a. Chromosphere

b. Photosphere

c. Radioactive Zone

d. Corona

Answer: d

Q16. The time that light takes to travel from the Sun to the Earth is approximately:

a. 6.311 Min.

b. 4.311 Min.

c. 2.311 Min.

d. 8.311 Min.

Answer: d

Q17. Name the hottest planet:

a. Mercury

b. Venus

c. Neptune

d. Mars

Answer: b

Q18. The uppermost layer over the Earth’s surface is called :

a. Mantel

b. Core

c. Crust

d. Exosphere

Answer: c

Q19. Which of the following is the most abundant metal on Earth’s crust?

a. Magnesium

b. Iron

c. Copper

d. Aluminium

Answer: d

Q20. In which direction does the earth rotates around its axis?

a. East to West

b. West to East

c. North to South

d. South to East

Answer: b

World map (Geography quiz)
World map (Geography quiz)

Q21. Who was the first to measure the circumference of earth?

a. Erechtheus

b. Aegeus

c. Eratosthenes

d. Apheldas

Answer: c

Q22. Earth is also known as :

a. Orange planet

b. Green planet

c. Blue planet

d. Yellow planet

Answer: c

Q23. Top layer of Earth is :

a, Atmosphere

b. Hydrosphere

c. Biosphere

d. Lithosphere

Answer: d

Q24. What is the approximate circumference of the Earth?

a. 40,000 km

b. 60,000 km

c. 80,000 km

d. 1,00,000 km

Answer: a

Q25. Molten rocks below the surface of the earth is called:

a. Basalt

b. Laccolith

c. Lava

d. Magma

Answer: d

Q26. What is the full form of ITCZ?

a. Inter tropical converter zone

b. Inter tropical convergence zone

c. Inter tropical centre zone

d. None of the these

Answer: b

Q27. The tropic of ………. passes almost halfway through India?

a. Capricorn

b. Cancer

c. Equator

d. Prime Meridian

Answer: b

Q28. On which date is India likely to experience the shortest day?

a. December 22

b. March 21

c. June 22

d. September 23

Answer: a

Q29. International Date line passes through middle of …………. Ocean.

a. Arctic

b. Indian

c. Atlantic

d. Pacific

Answer: d

Also read: Indian history GK Questions that are asked in Exams.

Q30. One degree of latitude is equal to:

a. 11 km

b. 211 km

c. 111 km

d. 311 km

Answer: c

Q31. Through which of the following countries does the Tropic of Capricorn passes?

a. Australia

b. Brazil

c. Chile

d. All option are correct

Answer: d

Q32. Which imaginary line, located at zero degree latitude, divides the earth into northern and southern hemispheres?

a. Tropic of Capricorn

b. Tropic of Cancer

c. Equator

d. None of these

Answer: c

Q33. The smallest island country in the Indian ocean is:

a. Maldives

b. Sri Lanka

c. Mauritius

d. Madagascar

Answer: a

Q34. The biggest island in Indian Ocean is :

a. Madagascar

b. Maldives

c. Sumatra

d. Lakshadweep

Answer: a

Q35. The World’s largest island is:

a. Greenland

b. Iceland

c. New Guinea

d. Madagascar

Answer: a

Q36. Who proposed Continental drift theory?

a. Alfred Wegener

b. Alfred Worwick

c. Alfred Hanks

d. Alfred Mane

Answer: a

Q37. ‘Great Barrier Reef’ the world’s largest Coral reef is located in:

a. Caribbean islands

b. Australia

c. Philippines

d. Indonesia

Answer: b

Q38. The deepest trench of the Indian ocean is:

a. Java Trench

b. Alteutian Trench

c. Atacama Trench

d. Tizard Trench

Answer: a

Q39. State of Gibraltar connects which of the following?

a. Red Sea- Mediterranean sea

b. Red Sea – Arabian Sea

c. Atlantic Ocean – Mediterranean sea

d. Mediterranean sea – Black Sea

Answer: c

Q40. The warm and cold Ocean currents are caused by:

a. Prevailing Winds

b. Earth’s rotation

c. Variations in density of sea water

d. All of these

Answer: d

Q41. Which is the largest and deepest Ocean?

a. Arctic

b. Pacific

c. Atlantic

d. Indian

Answer: b

Q42. The tides in the sea are primarily due to :

a. the atmospheric effect of the earth

b. the gravitational effect of Venus on the Earth

c. the gravitational effect of the Sun on the Earth

d. the gravitational effect of the Moon on the Earth

Answer: d

Q43. Which is the deepest trench in the world?

a,. Sean Trench

b. Mariana Trench

c. Arabic Trench

d. Cism trench

Answer: b

Q44. Alps mountain range is located in which continent?

a. Europe

b. North America

c. South America

d Africa

Answer: a

Q45. The study of mountains is known as :

a. Oncology

b. Lithology

c. Orology

d. Ornithology

Answer: c

Q46. The Gobi Desert is one of the largest deserts on Earth. A part of it lies in which of the country?

a. Australia

b. Saudi Arabia

c. Mongolia

d. Madagascar

Answer:c

Q47. Marble is a metamorphic rock of :

a. Sandstone

b. Limestone

c. Granite

d. Clay

Answer: b

Q48. Granite is what type of rock?

a. Metamorphic

b. Sedimentary

c. Igneous

d. Halite

Answer: c

Q49. Which type of rock is formed when magma cools and solidifies?

a. Metamorphic rocks

b. Sedimentary rocks

c. Igneous rocks

d. Halite rocks

Answer: c

Q50. The term epicentre is associated with :

a. Folding

b. Earth’s interior

c.Faulting

d. Earthquake

Answer: d

Q51 As the river enters the plain it twists and turns forming bends known as:

a. Crooks

b. Flections

c. Rounds

d. Meanders

Answer: d

Q52. The term Doab means:

a. a land between two mountains

b. a land between two lakes

c. a land between two rivers

d. a land between two seas

Answer: c

Q53. Which of the following is considered to be the largest volcano on Earth.

a. Ojos del Salado

b. Mount Vesuvious

c. Tamu Massif

d. Mauna Kea

Answer: c

Q54. The movement inside the Earth’s crust is studies by which of the following?

a. Geology

b. Seismology

c. Plate tectonics

d. Pantograph

Answer: b

Q55. How many Seismic stations are required to locate the epicenter of an earthquake?

a. 3

b. 4

c. 5

d. 6

Answer: a

Q56. A volcano that is not expected to erupt again is called:

a. Cinder cone

b. Moraine

c. Lava

d. Extinct volcano

Answer: d

Volcano picture is here:

VOLCANO (GEOGRAPHY QUIZ)
VOLCANO (GEOGRAPHY QUIZ)

Q57. Which of the following layers is called “Barysphere”?

a. Earth’s most internal layer

b. Earths’s intermediate layer

c. Earth’s topmost layer

d. Lowest part of the atmosphere where climate changes occur

Answer: a

Q58. Jet aircrafts fly through the:

a. Upper troposphere

b. Lower stratosphere

c. Upper Stratosphere

d.Lower mesosphere

Answer: b

Q59. Which of the following atmosphere layers lie closest to the Earth?

a. Mesosphere

b. Exosphere

c. Stratosphere

d. Troposphere

Answer: d

Carry On: don’t be lazy: go ahead:

Geography quiz questions:

Q60. The layer of the atmosphere which reflects radio waves back to the Earth is called:

a. Stratosphere

b. Troposphere

c. Ionosphere

d. Tropopause

Answer: c

Q61. Which layer of the Earth’s atmosphere contains the ozone layer?

a. Troposphere

b. Mesosphere

c. Ionosphere

d. Stratosphere

Answer: d

Q62. All changes in climate and weather take place in which layer of the atmosphere?

a. Stratosphere

b. Mesosphere

c. Thermosphere

d. Troposphere

Answer: d

Q63. Which of the following processes is responsible for causing rain?

a. Filtration

b. Evaporation and Condensation

c. Evaporation

d. Condensation

Answer: b

Q64. Which of the following local winds is also called “Doctor Wind”?

a. Harmattan

b. Bora

c. Mistral

d. Chinook

Answer: a

Q65. In which country Suez Canal is situated?

a. Sudan

b. Saudi Arabia

c. Egypt

d. Jordan

Answer: c

Q66. Suez canal connects:

a. Red sea and Arabian sea

b. Red sea and Mediterranean sea

c. Arabian sea and Mediterranean sea

d. North sea and Baltic sea

Answer: b

Q67. Which one of the following is the oldest and deepest fresh water lake in the world?

a. Lake Baikal

b. Lake Chilka

c. Lake Superior

d. Lake Titicaca

Answer: a

Q68. The blue Nile river originates from which of the following lakes?

a. Lake Victoria

b. Lake Tana

c. Lake Edward

d. Lake Albert

Answer: b

Q69. The largest river of Asia is…….

a. Yangtze

b. Yenisi

c. Indus

d. Mekong

Answer: a

Q70. Which country geographically in North America but politically a part of Europe?

a. Canary islands

b. Iceland

c. Greenland

d. Cuba

Answer: c

Q71. Which country is known as ‘Land of Midnight Sun’?

a. Sweden

b. Germany

c. Japan

d. Norway

Answer: d

Q72. What is the Capital of Finland?

a. Tashkent

b. Bern

c. Helsinki

d. Dublin

Answer: c

Q73. What is the capital of Argentina?

a. Copenhagen

b. Buenos Aires

c. Ottawa

d. Vienna

Answer: b

Q74. The group of countries that are usually referred to as the “Baltic countries” consist of:

a. Sweden, Finland, and Etonia

b. Poland, Belarus and Lithuania

c. Denmark, Poland, and Latvia

d. Estonia, Latvia, and Lithuania

Answer: d

Q75. 49th Parallel is the boundary line between which two countries?

a. USA and Canada

b. North and South Vietnam

c. Germany and France

d. North Korea and South Korea

Answer: a

Q76. ‘Agranomy’ is the practice of raising:

a. Plants and Animals

b. Crop and Plants

c.Agriculture

d. Fruit plants only

Answer: a

Q77. Which country is the largest producer of Wheat?

a.Brazil

b. United States

c. France

d. China

Answer: d

Q78. Which country is the largest producer of Guava?

a. Brazil

b. China

c. USA

d. India

Answer: d

Q79. The country which tops in the production of Cocoa is:

a. Ghana

b. Brazil

c. Ivory Coast

d.Nigeria

Answer: c

Q80. Which of the following deserts is rich in Gold reserves?

a. Arabian

b. Thar

c. Mongolian

d. Atacama

Answer: d

Q81. Which of the following countries has the world’s largest reserves of Uranium?

a. Russia

b. Kazakhstan

c.Australia

d. Jordan

Answer: c

Q82. Orinocco oil belt is in:

a. Dubai

b. Saudi Arabia

c. Venezuela

d. Brazil

Answer: c

Q83. The longest railway line in the World connects:

a. New York and Seattle

b. Leningrad and Vladivostok

c. Trivandrum and Guwahati

d.Perth and Sydney

Answer: b

Q84. The world’s largest and deepest rail tunnel Gotthard Base Tunnel is located in which country?

a. Belgium

b. Austria

c. Switzerland

d. Sweden

Answer: c

Q85. Amazon river flows through which of the following Country?

a. USA

b. France

c. Brazil

d. Canada

Answer: c

Q86. Land covers about ……… of the Earth’s surface.

a.20%

b. 30%

c. 35%

d. 40%

Answer: b

Q87. In the context of non-conventional energy, what is meaning of ‘OTE’?

a. Ocean Tidal Energy

b. Ocean Thermal Energy

c. Ocean Tidal Electricity

d. Other Thermal Energy

Answer: b

Q88.Where in India you can find the highest cricket ground above sea level?

a. Gwalior

b. Guwahati

c. Dharamshala

d. Chail

Answer: d

Q89. What instrument is used to detect “Tsunami”.

a. Sonar

b. Echo sounder

c. Seismograph

d. Vibroton

Answer: c

Q90. Starit of Malacca separates which two land masses?

a. Malay Peninsula and Indonesian Island of Sumatra

b. Africa and Europe

c. India and Sri Lanka

d. North America and South America

Answer: a

Q91. What is Dakshin Gangotri?

a. River Valley in Andhra Pradesh

b. Second source of River Ganga

c. Island in the Indian Ocean

d. Unmanned station located in Antarctica

Answer: d

Q92. A bound collection of maps is called:

a. Cryosphere

b. Geomorphology

c. Atlas

d. Contour lines

Answer: c

Q93. Which one of the following is not a non conventional source of energy?

a. Solar energy

b. Natural gas

c. Wind energy

d. Tidal power

Answer: b

Q94. Which of the following is known as ‘Island of Pearls’?

a. Japan

b. Maldives

c. Israel

d. Bahrain

Answer:d

Q95. Highest percentage of carbon is found in which form of a Coal?

a. Anthracite

b. Bituminous

c. Peat

d. Lignite

Answer: a

Q96. Which country has the most coal reserves?

a. Russia

b. India

c. China

d. USA

Answer: d

Q97. Which one of the following industries is known as ‘Sunrise Industry’?

a. Iron and Steel

b. Cotton Textile

c. Information And Technology

d. Tea and Coffee

Answer: c

Q98. Which among the following neighbouring country of India is the largest producer of Opium (Afeem) in the world?

a. Pakistan

b. Afghanistan

c. Sri Lanka

d. Bangladesh

Answer: b

Q99. Who developed the idea of crop rotation?

a. Lily Thomas

b. Carrot Cornwick

c. Cabbage Carlson

d. Turnip Townshend

Answer: d

Q100. The driest location (Atacama desert) on Earth is in which country?

a. Kenya

b. Chile

c. Congo

d. Libya

Answer: b

HOPE YOU READ ALL THE QUESTIONS OF Geography gk quiz. IF YOU ACCEPT THE CHALLENGE OF IDENTIFYING THE PICTURES THEN GIVE YOUR ANSWER IN THE COMMENT BOX::

By reading all the above questions related to Geography general knowledge you will get the idea what type of questions are asked in exams.

Best of luck for your exams.

Thank you.

Leave a Reply