MOST IMPORTANT BIHAR GK QUESTIONS
BIHAR GK

MOST IMPORTANT BIHAR GK QUESTIONS

Hello friends, we are providing you some questions about Bihar GK. All these questions have been asked in various examinations of Bihar.

We, or you too, cannot read all of the questions related to Bihar GK, but you should do as much as possible. With these questions, you will get the idea that what kind of questions are asked in your state-level exams. If you practice many questions of each type, even if you take care of each type, then you can also attempt a lot of GK’s questions. It is our opinion that all of you keep on practicing GK every day so that you have a stock of questions and you do not face any problem in the exam. That is why we are providing you some Bihar GK Questions so that you can get some ideas.

Read all these questions and try to do it yourself so that you too will know how much you know about this state.

Now something different, we will show you 5 pictures in the middle of these questions. If you know about this region, then identify them and write the name of them in comments.

Q1 How did Bihar get its name?

1. Because this was Mahavira’s workplace              2. Because of the large numbers of Buddhist Vihars

3. Because this was Lord Budhha’s Workplace        4. Bacause Biharshrif is situated here

Answer: (2)

Q2 In which part of India is Bihar located?

1. South-west                2. North-east

3. North-west                4. South- west

Answer: (2)

Q3 What is maximum length feom north to south  (in km) of the state?

1. 320 km               2. 344 km

3. 362 km               4. 372 km

Answer: (3)

Q4 when is ‘Bihar Divas’ celebrated?

1. 22 February              2. 22 March

3. 22 April                     4. 22 June

Answer: (2)

Q5 Which region in Bihar receives the maximum rainfall?

1. Nalanda                    2. Bhagalpur

3. Kishanganj                 4. Sasaram

Answer: (3)

Q6 Which one of the following is the ‘state bird’ of Bihar?

1. Parrot         2. Dove

3. Pigeon       4. Sparrow

Answer: (2)

Q7 When did the Jharkhand separate from Bihar to form state?

1. 11 November 2000                      2. 15 November 2000

3. 1 November   2001                     4. 15 November 2001

Answer: (2)

Q8 Who was the first Governor of Bihar?

1. Dr. Zakir Hussain                    2. Dr. Rajendra Prasad

3. Jai Ramdyal Daulat Ram       4. Madhav Shrihari Aney

Answer: (3)

Q9 How many Parliamentarians represent Bihar in the Rajya Sabha?

1. 40       2. 16

3. 12        4. 24

Answer: (2)

Q10 After the formation of Jharkhand in2001, what is the total area of Bihar?

1. 91,163 sq km                 2. 91,163 sq km

3. 93,163 sq km                 4. 91,163 sq km

Answer: (4)

Q11 What percentage of India’s area is occupied by Bihar?

1. 2.16%          2. 2.86%

3. 2.94%          4. 3.6%

Answer: (2)

Q12 How many districts of Bihar lie on the Nepal border?

1.3        2. 6

3. 7       4. 5

Answer: (3)

Q13 Bihar has 38 districts at present. How many districts did it have prior to the creation of Jharkhand?

1. 50         2. 52

3. 54          4. 58

Answer: (3)

Q14 In terms of population what is the position of Bihar in india?

1. First          2. Third

3. Fifth           4. Ninth

Answer: (2)

Q15 Which river is known as curse of Bihar?

1. Gandak               2. Damodar

3. Kosi                      4. Gomti

Answer: (3)

Q16 Which city is called Electronic City of Bihar?

1. Vaishali          2. Patna

3. Hajipur           4. Munger

Answer: (3)

Q17 Which one of the following is the biggest cattle fair in Bihar?

1. Vaishali fair               2. Malmaas fair

3. Sonepur fair               4. Vishnu fair

Answer: (3)

Q18 Which one of the following is the highest peak in Bihar?

1. Garikoot hilly region         2. Rajgir hilly region

3. Kaimur hilly region             4. Banka hilly region

Answer: (3)

Q19 Which part of Bihar is called India’s Park?

1. Eastern Bihar                                   2. Western Bihar

3. Tarai region of Northern Bihar       4. The Gangetic plains

Answer: (4)

Q20 What is the general climate of Bihar?

1. Warm and humid         2. Monsoonal

3. Hot and humid              4. All of these

Answer: (2)

Bihar gk questions

Firt picture test is here:

Bihar GK
BIHAR GK

Q21 Between which  two places of Bihar were the first Railway tracks laid?

1. Delhi to Mughalsarai          2. Delhi to Patna

3. Mughalsarai to Kolkata      4. Patna to Ranchi

Answer: (3)

Q22 what is the name of the Grant Trunk Road in Bihar?

1. NH-1          2. NH-2

3. NH- 4           4. NH-3

Answer: (2)

Q23 Bihar as an Indian state formed in

1. 1911              2. 1912

3. 1936               4. 2000

Answer: (2)

Q24 When was the first general election held in Bihar after India got independence

In 1947?

1. 1958         2. 1963

3. 1952         4. 1948

Answer: (3)

Q25 Which one of the following is the hottest region of Bihar?

1. Kishanganj        2. Nalanda

3. Bhagalpur      4. Gaya

Answer: (4)

Q26 Which monsoon brings rains to Bihar?

1. Arabian sea           2. Indian ocean

3. Bay of Bengal         4. None of these

Answer: (3)

Q27 What percentage of Bihar’s population is involved in agriculture?

1. 66%             2. 76%

3. 84%             4. 86%

Answer: (4)

Q27 The highest place of Bihar is

1. Santpur                 2. Someshwar Fort

3. Kaimur hills          4. Barbara hills

Answer: (2)

Q28 Chandan plain covers which district of Bihar?

1. Banka              2. Bhagalpur

3. Darbhanga      4. Both 1 and 2

Answer: (4)

Q29 Which plain is laying in the area of ‘Magadh’?

1. Kiul plain                                        2. Chandan plains

3. Central South Bihar plain            4. Mahananda plain

Answer: (3)

Q30 The elevation of Udayagiri hill is

1. 100m      2. 150m

3. 231m      4. 504m

Answer: (3)

Also read: Important Geography GK Questions that are asked in exams

Also Read: Important History GK Questions

Q31 Which of the following is the rainiest region of Bihar?

1. Ganga-Diara region          2. Son-Kiul Doab

3. Terai region                        4. Ghaghara – Gandak region

Answer: (3)

Q32 What is the main reason of higher humidity in the eastern Bihar?

1. Nearness to sea                    2. Cyclonic effect

3. Nearness to Himalayas        4. None of these

Q33 Lowest rainfall in Bihar is received in

1. Jamui               2. Saran

3. Aurangabad    4. Gaya

Answer: (3)

Q34 ‘Hathiya’ nakshatra is associated with

1. Rainfall of October               2. Rainfall of November

3. Rainfall of April                      4. Rainfall of July

Answer: (1)

Q35 The major part of Bihar is covered by

1. Mountain Soil             2. Kachari Soil

3. Regur Soil                     4. Terai Soil

Answer: (2)

Q36 Which is the main river system of Bihar?

1. Kosi              2. Ganga

3. Gandak         4. Damodar

Answer: (2)

Q37 In which of the following districts river Ganga enters into Bihar?

1. Gopalganj         2. Buxar

3. Siwan                4. Rohtas

Answer: (2)

Q38 Tel river is the tributary of which river?

1. Bagmati               2. Ghaghara

3. Gandak                 4. Kamala

Answer: (2)

Q39 Triveni canal has been constructed on the river

1. Kosi               2. Son

3. Gandak         4. Kamla

Answer: (3)

Q40 Of the following rivers, the maximum shifting course has taken place in

1. Son                2. Gandak

3. Kosi                4. Ganga

Answer: (3)

Bihar Gk questions

Another picture test is here:

bihar gk
Bihar gk

Q41 Which of the following rivers has second longest length in the Bihar state?

1. Ganga                        2. Bagmati

3. Mahananda              4. Burhi Gandak

Answer: (2)

Q42 Which of the following rivers joins the Ganga at Fatuha?

1. Son              2. Punpun

3. Sakri            4. Kamla Balan

Answer: (2)

Q43 Which of the following cities is not located on the bank of river Ganga?

1. Fatehpur           2. Bhagalpur

3. Uttarkashi          4. Kanpur

Answer: (1)

Q44 In which district of Bihar is Kakolat waterfall situated?

1. Nalanda          2. Nawada

3. Gaya                  4. Patna

Answer: (2)

Q45 Which waterfall is located on the border of U.P, M.P and Bihar states?

1. Durgawati Waterfall                    2. Sukhaldari Waterfall

3. Jiarkund Waterfall                         4. Khuari Dah Waterfall

Answer: (2)

Q46 Which lake is a combination of Jamunia, Sarria, Kumin and Gobra lakes in Bihar?

1. Kanwar lake            2. Moti lake

3. Simri lake                 4. Gogabil lake

Answer: (3)

Q47 The hottest spring of Rajgir is

1. Saptdhara             2. Surya kund

3. Brahma kund        4. Nanak kund

Answer: (3)

Q48 As per India state of Forest Report  2017, thetotal recorded forest area of Bihar is ……………

1. 6,877 sq km         2. 7,248 sq km

3. 7,548 sq km          4. 7,048 sq km

Answer: (1)

Q49 As per India state of Forest Report 2017, which district has the highest percentage of forest cover in the state?

1. West Champaran              2. Kaimur

2. Nalanda                                4. East Champaran

Answer: (2)

Q50 The percent of total geographical area of Bihar covered by forests is

1. 7.30%            2. 17%

3. 9%                   4. 11%

Answer: (1)

Q51 ‘ Bihar Earth Day’ is celebrated on which Day?

1. 12th August          2. 9th August

3. 8th March               4. 21st December

Answer: (2)

Q52 Valmiki National Park is located in which district of Bihar?

1. Jamui          2. Bhagalpur

3. Buxar          4. West Champaran

Answer: (4)

Q53 Bhimbadh Wildlife Sactuary is located in

1. Munger                          2. West Champaran

3. East Champaran           4. Saran

Answer: (1)

Q54 Gautam Budhha Wildlife sanctuary is located at which place in Bihar?

1 Gaya          2. Buxar

3. Araria       4. Nalanda

Answer: (1)

Q55 Anupam lake is situated in which of the following wildlife sanctuary?

1. Kaimur          2. Bhimbandh

3. Valmiki           4. Vikramshila

Answer: (1)

Q56 Which sanctuary is the largest in the state?

1. Kaimur            2. Bhimbandh

3. Valmiki            4. Sanjay Gandhi Udyan

Answer: (1)

Q57 The Bihar’s first Dolphin sanctuary is located at which place of the state?

1. Bhagalpur          2. Patna

3. Buxar                  4. Madhubani

Answer: (1)

Q58 Asia’s largest Rhino Breeding Centre is located at which place in Bihar?

1. Sanjay Gandhi Biological Park               2. Bhimband Wildlife sanctuary

3. Nakti dam Bird sanctuary                    4. None of these

Answer: (1)

Q59 which district of Bihar is known as four crops region?

1. Katihar                 2. Munger

3. Bhagalpur            4. Jehanabad

Answer: (3)

Q60 Which crop occupies the highest area in bihar?

1. Rice       2. Wheat

3. Maize      4. Ragi

Answer: ( 1)

Bihar GK Questions

3rd picture test is here:

Bihar gk
Bihar GK

Q61 What is rank of Bihar in the production of rice in India?

1. Second       2. Fifth

3. Sixth            4. Eight

Answer: (3)

Q62 What is the main cash crop of Bihar?

1. Tea                        2. Rubber

3. Sugarcane             4. Coconut and coffee

Answer: (3)

Q63 What is the rank of Bihar in India in production of Tobacco?

1. Fifth         2. Seventh

3. Sixth          4. Third

Answer: ( 4)

Q64 Which district of Bihar is the largest producer of tea?

1. Kishanganj         2. Purnea

3. Darbhanga          4. Araria

Answer: (1)

Q65 What is the rank of Bihar In India in the production of Jute?

1.First      2. Second

3. Third     4. Fourth

Answer: ( 2)

Q66 Which is the following ias the organic village in Bihar?

1. Kothia              2. Telhar

3. Manihari         4. Gopalpur

Answer: (1)

Q67 Tirhut canal has been taken from which river?

1. Gandak                       2. Kamla

3. Burhi Gandak            4. Kosi

Answer: (1)

Q68 Durgavati Major Irrigation Project is located at

1. Gaya               2. Munger

3. Rohtas              4. Begusarai

Answer: (3)

Q69 Manganese is found in which district of Bihar?

1. Patna and Gaya                    3. Darbhanga

3. Rohtas                                   4. Kaimur

Answer: (1)

Q70 In India , Bihar is the largest producer of

1. Lead       2. Manganese

3. Mica         4. Limestone

Answer: (3)

Q71 Quartz is found in

1. Jamui           2. Gaya

3. Nawada      4. All of these

Answer: (4)

Q72 Uranium deposits are available in which of the following place?

1. Gaya           2. Munger

3. Bhojpur           4. Banka

Answer: (1)

Q73 The first sugar manufacturing industry was set-up by whom in Bihar state?

1. Dutch     2. British

3. French       4. None of these

Answer: (1)

Q74 First sugar mill was set up in Bihar at

1. Marhaura           2. Betiah

3. Motihari          4. Patna

Answer: (1)

Q75 Jute park is being established at which place?

1. Purnea             2. Katihar

3. Araria                4. Kishanganj

Answer: (1)

Q76 What is the rank of Bihar In India in the production of Jute?

1. 1st          2. 2nd

3. 4th           4. 5th

Answer: (2)

Q77 Which of the following is known as the Silk City of Bihar?

1. Bhagalpur     2. Patna

3. Banka             4. Munger

Answer: (1)

Q78 Oil refinery is located at which place in Bihar state?

1. Barauni              2. Singhbhum

3. Rudrasagar        4. Ranchi

Answer: (1)

Q79 As per Economic survey 2018-19, what is the total length of road network in Bihar?

1. 2,06,484 KM             2. 1,62,184 KM

3. 1,20,465 KM             4. 3,20,984 KM

Answer: (1)

Q80 The longest National Highway of Bihar is

1. NH-28         2. NH-31

3.NH-80           4. NH-57

Answer: (2)

Bihar Gk Questions

YET ANOTHER PICTURE:

BIHAR GK
BIHAR GK

Q81 India’s second longest railway bridge i.e Nehru Setu os constructed on which river in Bihar?

1. Ganga            2. Sone

3. Ghaghara       4. Gandak

Answer: (2)

Q82 Asia’s biggest and oldest locomotive workshop is located in which district of Bihar?

1. Bhagalpur          2. Munger

3. Araria                  4. Arwal

Answer: (2)

Q83 Marafari Airport is located in

1. Bhagalpur       2. Patna

3. Darbhanga        4. Samastipur

Answer: (1)

Q84 Which of the following is used as a defence airport in Bihar state?

1. Gaya International airport            2. Marafari airport

3. Darbhanga  airport                         4. Raxaul airport

Answer: (3)

Q85 Who among the following inaugurate the first All India Radio Station of Bihar?

1. Jawaharlal Nehru                          2. Krishna Singh

3. Sardar Vallabh Bhai Patel           4. Anugrah Naryan Singh

Answer: (3)

Q86 Who was the first speaker of Bihar Legislative Assembly?

1. Ram Dayalu Singh                  2. Bindeshwari Pandit Sharma

3. Laxminaryan Sudhkar            4. Dhanik Lal Mandal

Answer: (1)

Q87 After the Independence of India, who was the first Governor of Bihar?

1. Madhav Shrihari Aney              2. R R Diwakar

3. Jairamdas Daulatram                4. Zakir Hussain

Answer: (3)

Q88 Who was the first chief minister of Bihar?

1. Shri Krishna Singh             2. K B Sahay

3. Binodanand Jha                4. Deep Narayan Singh

Answer: (1)

Q89 Patna High Court was set-up in

1. 1910       2. 1917

3. 1916        4. 1921

Answer: (3)

Q90 In which year, Bihar High Court was separated from Odisha?

1. 1949            2. 1948

3. 1950              4. 1951

Answer: (2)

LAST PICTURE TEST IS HERE:

Bihar gk
Bihar GK

Q91 First Chief Justice of Patna High Court was:

1. Nand Lal Untwalia         2. DP Wadhwa

3. Vimal Chand Basak          4. Sir Edward Maynerd Champs Chamier

Answer: (4)

Q92 Name the first Indian Chief Justice of Patna High Court after independence.

1.Lalit Mohan Sharma       2. Bhuvaneshwar Prasad Sinha

3. Lakshamikant Jha            4. None of them

Answer: (3)

Q93 During ancient period which district of Bihar was also known as’Tapovan’?

1. Buxar                     2. Kaimur

3. Nalanda                4. Bhojpur

Answer: (1)

Q94 Nawada district is famous for which industry in Bihar?

1. Bidi Manufacturing            2. Jute Industry

3. Cottan textile industry      4. None of these

Answer: (1)

Q95 Ashoka’s pillar with single Asiatic Lion Cap is situated at which place?

1. Rajgir           2. Vaishali

3. Nalanda       4. Aseraj

Answer: (2)

Q96 Bodh Gaya was situated on the bank of which of the following river?

1. Niranjana         2. Sakari

3. Punpun            4.Son

Answer: (1)

Q97 Pawadia dance form is performed on

1. Marriage           2. Child birth

3. Gauna                4. Harvesting season

Answer: (2)

Q98 Dhobia dance form is done in which region?

1. Bhojpur                     2. Gaya

3. Darbhanga                4. Kaithar

Answer: (1)

Q99 Sitamarhi fair is celebrated for which occasion?

1. Saraswati Pooja          2. Krishnashtami

3. Ramnavami                   4. Chhath pooja

Answer: (3)

Q100 Bihula festival is famous in?

1. Bhagalpur            2. Buxar

3. Rajgir                     4. Begusarai

Answer: (1)

Q101 Chhath pooja of Bihar falls in which month?

1. Ashwin        2. Shravan

3. Chaitra           4. Kartik

Answer: (4)

Q102 In Chhath Festival which God is offered Arghya?

1.Sun          2.Vishnu

3 Shiva           4.Rama

Answer: (1)

Q103 Heman Trophy is associated with which of the following sports in Bihar?

1. Lawn tennis        2. Cricket

3. Hockey                  4. Football

Answer: (2)

Q104 Chankya Prize is given in the field of

1.Lok sahitya written in Hindi        2. Political science

3. Science                                         4. Art and Sculpture

Answer: (2)

Q105 Patna University was established in which year?

1.1907             2. 1917

3. 1927               4. 1937

Answer: (2)

Q106 Which district has the highest Scheduled Tribe population in Bihar?

1. Sheohar                         2. Banka

3. West Champaran         4. Siwan

Answer: (3)

Q107 Sohrai is the biggest festival of which tribe?

1. Santhal           2. Tharu

3. Gond              4. Oraon

Answer: (1)

Q108 Which tribal group is called itself ‘Chandravanshi’?

1. Kora            2. Chero

3. Munda        4. Oraon

Answer: (2)                                                  

Q109 Which age group is covered under Mukhyamantri Nishchay Swayam Sahayata Bhatta Yojna?

1. 14-18 years         2. 16-18 years

3. 20-25 years          4. 20-35 years

Answer: (3)

Q110 Which age group is covered under the benefits of Bihar State Social Security Pension Scheme?

1. 35-40 years                2. Till 60 years

3. Till 65 years                4. 60-64 years

Answer:  (4)

HOPE YOU READ ALL THE QUESTIONS OF Bihar GK. IF YOU ACCEPT THE CHALLENGE OF IDENTIFYING THE PICTURES THEN GIVE YOUR ANSWER IN THE COMMENT BOX::

By reading all the above questions related to Bihar general knowledge you will get the idea what type of questions are asked in exams.

Best of luck for your exams.

Thank you.

Leave a Reply