100 most Important Indian history quiz Questions
Indian history quiz

100 most Important Indian history quiz Questions


Hello friends, we are providing you some questions about Quiz related to Indian history. All these questions have been asked in various examinations on National level.

We, or you too, cannot read all of the questions or solve all quiz related to Indian history, but you should do as much as possible. With these questions, you will get the idea that what kind of questions are asked in your National-level exams.

If you practice many questions of each type, even if you take care of each type, then you can also attempt a lot of Indian history GK’s questions. It is our opinion that all of you keep on practising GK every day so that you have a stock of questions and you do not face any problem in the exam.

That is why we are providing you some GK Questions or Quiz About Indian history so that you can get some ideas. Indian history general knowledge plays an important role in the national level exam. You should prepare for Indian history general knowledge or practising quiz on a primary basis.

Read all these questions or quiz and try to do it yourself so that you too will know how much you know  Indian history.

Now something different, we will show you some pictures in the middle of these questions. If you know about these pictures, then identify them and write the name of them in comments.

Indian history quiz related to ancient history

Indian history quiz:

Q1. The local name of Mohenjodaro is:

a. Mound of the Living

b. Mound of the great

c. Mound of the dead

d. Mound of the bones

Answer: c

Q2. Which is the biggest building at Mohenjodaro?

a. Great bath

b. Great Granary

c. Assembly hall

d. Rectangular Building

Answer: b

Q3. The Great bath was located in:

a. Harrapa

b. Mohanjodaro

c. Lothal

d. Kalibangan

Answer: b

Q4. Which one of the following was the harbour in the Harappan site?

a. Harrapa

b. Mohanjodaro

c. Lothal

d. Alamgirpur

Answer: c

Q5. Which one of the following Harappan sites is thought to have direct sea trade links with Mesopotamia?

a. Dholavira

b. Lothal

c. Kot Diji

d. Ropar

Answer: b

Q6. Which of the following was not known to the Rigvedic period?

a. Joint family system

b. Agriculture

c. Marriage system

d. Varna system

Answer: d

Q7. The Veda which deals with the rituals is known as:

a. Rigveda

b. Yajurveda

c. Samaveda

d. Atharvaveda

Answer: b

Q8. Which Buddhist scriptures describes about 16 Mahajanpadas?

a. Digha Nikaya

b. Sutta Pitaka

c. Anguttara Nikaya

d. Vinaya Pitaka

Answer: c

Q9. Who is the prominent god of ‘Rig Veda’?

a. Indra

b. Agni

c. Pashupati

d. Vishnu

Answer: a

Q10. Taxila was capital of which among the 16 Mahajanpadas?

a. Kosala

b. Kuru

c. Vajji

d. Gandhara

Answer: d

Q11. Who was the founder of Nanda Dynasty?

a. Dhana Nanda

b. Mahendra

c. Mahapadma Nand

d. Gaja Nanda

Answer: c

Q12. Which of the following kings does not belong to the Magdha Empire?

a. Bimbisara

b. Ajatashatru

c. Rajadhiraja

d. Mahapadma Nanda

Answer: c

Q13. A collective term used by the Jain for their sacred books:

a. Prabandhas

b. Angas

c. Nibandhas

d. Charits

Answer: b

Q14. To which ganarajya Gautam Buddha belonged?

a. Shibi

b. Sakya

c. Saurasena

d. Shabara

Answer: b

Q15. Name the Chinese pilgrim to India who came in search of Buddhists texts?

a.Fa-Hien

b. Xuan Zang

c. Fa-tsing

d. Wang Dayaun

Answer: b

Q16. The language in which Buddha Preached?

a. Hindi

b. Urdu

c. Pali

d. Hebrew

Answer: c

Q17. From which monument, Gautama Buddha propagated his divine knowledge of Buddhism to the world?

a. Humayun’s Tomb

b. Mahabodhi Temple Complex

c. Qutub Minar

d. Red Fort Complex

Answer: b

Q18. In parts of south India, Lord Vishnu is also known as :

a. Bhairava

b. Rudra

c. Pashupati

d. Venkateshwara

Answer: d

Q19. The term ‘Stupa’ is associated with which of the following event of Gautam Buddha’s life?

a. Death

b. First Sermon

c. Birth

d. Renunciation

Answer: a

Q20. Who was the first Tirthankara of Jainism?

a. Mahavir Swamy

b. Ajitnath

c. Rishabhadev

d. Parshwanath

Answer:c

read all the Indian history quiz questions and get the idea what type of questions are asked in exams

Q21. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana during the reign of which of the following rulers?

a. Kanishka

b. Chandragupta II

c. Ashoka

d. None of these

Answer: a

Q22. Who among the following was the court physician of Kanishka?

a. Vasumitra

b. Nagarjuna

c. Charaka

d. Patanjali

Answer: c

Q23. Alexander defeated ……………………. in the battle of Hydaspes.

a. Porus

b. Chandragupta Maurya

c. Herakles

d. Eudemus

Answer: a

Q24. The Kaling war was fought in ……….

a. 161 BC

b. 261 BC

c. 361 BC

d.461 BC

Answer: b

Q25. The capital of the Mauryan Kingdom was located at………..

a. Pataliputra

b. Vaishali

c. Lumbini

d. Gaya

Answer: a

Q26. Ashoka the Great (273-232 BC) was the ruler of which dynasty?

a. Mewar

b. Mughal

c. Maurya

d. Peshwas

Answer: c

Q27. Chanakya was the chief advisor of ……..

a. Babur

b. Chandragupta Maurya

c. Akbar

d. Kautilya

Answer: b

Q28. Ashoka, arguably the most famous ruler of early India, Conquered …………., present day coastal Orissa?

a. Pataliputra

b. Prayaga

c. Taxial

d. Kalinga

Answer: d

Q29. Who was the last ruler of the Gupta Dynasty?

a. Puru Gupta

b. Vishnu Gupta

c. Skanda Gupta

d. Kumar Gupta

Answer: b

Q30. Which empire is regarded as the Golden age of Hinduism?

a. Maurya

b. Mughal

c. Gupta

d. Chola

Answer: c

Carry on don’t be lazy:::

Indian history quiz:

Q31. Who was the first king of the chola dynasty to conquer Sri Lanka?

a. Kulottunga

b. Rajendra I

c.Rajendra II

d. Vikram Chola

Answer: b

Q32. Patanjali is well known for the compilation of:

a. Yogasutra

b. Panchtantra

c. Brahmasutra

d. Ayurveda

Answer: a

Q33. Who wrote Panchtantra?

a. Vyasa

b. Vishnu Sharma

c. Valmiki

d. Yajnavalkya

Answer: b

Q34. Who among of the following was the first grammarian of the Sanskrit language?

a. Kalhana

b. Maitreyi

c. Kalidasa

d. Panini

Answer: d

Q35. ………….. caves are a network of sculpted caves located in Mumbai Harbour?

a. Ajanta

b. Ellora

c. Elephanta

d. Badami

Answer: c

Indian history quiz related to medival history

Q36. Sultan Mahmud was a ruler of:

a. Persia

b. Ghazni

c. Lahore

d. Arab

Answer: b

Q37. Which one of the following king was defeated by Muhammad Ghori in the Battle of Chandwar?

a. Prithvi raj Chauhan

b. Jai Chand

c. Bhima II

d. Kumarpala

Answer: b

Q38. Amir Khusro, the famous Persian poet lived in the court of:

a. Jalaluddin Khilji

b. Nasiruddin Khilji

c. Mahmud Khilji

d. Alauddin Khilji

Answer: d

Q39. The first Muslim king who invaded South India was:

a. Balban

b. Mohammad bin Tughlaq

c. Babur

d. Alauddin Khilji

Answer: d

Q40. The first Muslim female ruler of Delhi was:

a. Chand bibi

b. Nur Jahan

c. Razia Sultana

d. Jehan Ara

Answer: c

ALSO READ: Important Geography questions that are asked in exams.

Q41. Which of the following Sultans of the Sultanate of Delhi transferred his Capital from Delhi to Agra?

a. Sikandar Lodi

b. Qutbuddin Aibak

c. Alauddin Khilji

d. Muhammad Bin Tughlaq

Answer: a

Q42 The silver coin ‘tanka’ introduced by:

a.Qutubuddin Aibak

b. Iltutmish

c. Balban

d. Bahram Khan

Answer: b

Q43. Which Indian ruler appointed Ibn Batuta as the Qazi or Judge of Delhi?

a. Muhammad bin Tughlaq

b. Bahadur shah

c. Shah Jahan e Azam

d. Humayun

Answer: a

Q44. The Sikh religion originated with the teaching of:

a. Guru Nanak

b. Govind Singh

c. Ranjit Singh

d. Ramdas

Answer: a

Q45. Who established four great Mathas at the four corners of India-Sringeri, Puri, Dwarka, and Badrinath?

a. Shankara

b. Ramanuja

c. Madhva

d. Ramananda

Answer: a

Q46. ……………………. was a philosopher and theologian from India during early 8th century who consolidated the doctrine of Advaita Vedanta.

a. Adi Shankara

b. Gyaneshwar

c. Eknath

d. Madhvacharya

Answer: a

Q47. Which Sikh Guru initiated ‘The Khalsa’?

a. Guru Nanak Dev

b. Guru Govind Singh

c. Guru Angad Dev

d. Guru Tegh Bahadur

Answer: b

Q48. The famous Kohinoor diamond was presented to Humayun by the King of:

a. Persia

b. Gwalior

c. Kandahar

d. Marwar

Answer: b

Q49. Who was the founder of Mughal Empire in India?

a. Babur

b. Humayun

c. Akbar

d. Jahangir

Answer: a

Q50. Battle of Panipat was fought in the year……..?

a. 1764

b. 1757

c. 1526

d. 1857

Answer: c

DHOLAVIRA, a city of Indus Valley Civilisation, with STEPWELL steps to reach the water level in artificially constructed reservoirs.

Indian history quiz
By Lalit Gajjer – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51450186( Indian history quiz)

Q51. Who among the following was the first to make use of artillery in warfare in medieval India?

a. Babur

b. Ibrahim Lodi

c. Sher Shah Suri

d. Akbar

Answer: a

Q52. The first Battle of Panipat in 1526 was fought between the lodi Empire and ……….

a. Babur

b. Humayun

c. Akbar

d. Aurangzeb

Answer: a

Q53. When was the battle of Haldighati fought?/

a. 1776

b. 1676

c. 1576

d.1476

Answer: c

Q54. Battle of Haldighati in 1576 was fought between Maharana Pratap and……..?

a. Sher shah

b. Hemu Vikramaditya

c. Nader shah

d. Akbar

Answer:d

Q55. Which Mughal emperor imprisoned his father and executed his brother?

a. Babur

b. Humayun

c. Aurangzeb

d. Shah Alam II

Answer: c

Q56. Which of these was not from the Mughal Dynasty?

a. Humayun

b. Akbar

c. Sher Shah Suri

d. Kamran Mirza

Answer: c

Q57. Akbar was …………. years old when he became emperor.

a. 16

b. 19

c. 13

d. 17

Answer: c

Q58. Noor jahan was the wife of which Mughal emperor?

a. Babur

b. Akbar

c. Shah Jahan

d. Jahangir

Answer: d

Q59. Prince Salim was the name of the future emperor…………

a. Babur

b. Humayun

c. Jahangir

d. Akbar

Answer: c

Q60. Which one of the following painters Jahangir’s reign was conferred the title of ‘Nadir-ul-Asra’?

a. Mansur

b. Manohar

c. Daulat

d. Bishandas

Answer: a

Q61. Buland Darwaza built by Akbar is in which city?

a. Udaipur

b. Jodhpur

c. Fatehpur Sikri

d. Agra

Answer: c

Q62. Which World Heritage site comprises of the tomb of Iltutmish?

a. Humayun Tomb

b. Mahabodhi Temple Complex

c. Qutub Minar

d. Red Fort Complex

Answer: c

Q63. The famous ‘Hawa Mahal’ is in which city of Rajasthan?

a. Ajmer

b. Jodhpur

c. Jaipur

d. Kota

Answer: c

Q64. At 73 metres, which of the following is the world’s rubble masonry minaret?

a. Big Ben Clock Tower

b. Leaning Tower of Pisa

c. Sri Ranganathaswamy Temple

d. Qutub Minar

Answer: d

Q65. “Lake Palace” built by Maharana Jagat Singh II is in which city?

a. Udaipur

b. Jodhpur

c.Jaipur

d. Bikaner

Answer: a

Indian history quiz related to Modern History:

Q66. Battle of Plassey was fought in:

a. 1667

b. 1707

c. 1757

d. 1807

Answer: c

Q67. The first Europeans to come to India were:

a. British

b. Dutch

c. French

d. Portugese

Answer: d

Q68. British achieved political power in India after which of the following battle?

a. Battle of Plassey

b. Battle of Panipat

c. Battle of Buxar

d. Battle of Wandiwash

Answer: a

Q69. During the rule of the British persuaded or forced cultivators in Assam to grow:

a. Jute

b. Tea

c. Sugarcane

d. Wheat

Answer: b

Q70. The Ramakrishna Mission was founded by:

a. Dayanand Saraswati

b. Raja Mohan Roy

c. Swami Vivekanad

d. Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: c

Q71. Who was the the founder of Arya Samaj?

a. Acharya Narender Dev

b. Dayanand Saraswati

c. Raja Mohan Roy

d. Acharya Vinoba Bhave

Answer: b

Q72. Who was the First Muslim to be elected as President of the Indian National Congress?

a. Syed Ahmad Khan

b. Agha Khan

c. Muhammad Ali Jinnah

d. Badruddin Tyabji

Answer: d

Q73. Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian Independence?

a. Maulana Abdul Kalam Azad

b. J.B. Kriplani

c. Jawahar Lal Nehru

d. Rajendra Prasad

Answer: b

Q74. Which of the following was a leader of the Hindustan Socialist Republican Army founded in 1928?

a. Khudiram Bose

b. Bhagat Singh

c. Chandra Shekhar Azad

d. Subhash Chandra Bose

Answer: c

Q75. Where was the ‘Azad Hind Fauj’ founded?

a. Singapore

b. Thailand

c. Britain

d. Italy

Answer: a

Image test is here:

By Bpilgrim (talk · contribs) – Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1763101

Q76. Birthday of which Indian Personality is celebrated on 2nd October with Mahatma Gandhi?

a. Bal Gangadhar Tilak

b. Lal Bahadur Shastri

c. V.P Singh

d. Rabindranath Tagore

Answer: b

Q77. During whose rule in India did the Khilafat movement begin?

a. Lord Mountbatten

b. Lord Dalhousie

c. Lord Chelmsford

d. Lord Curzon

Answer: c

Q78. “Do Or Die” is associated with which of the movements in India’s Freedom struggle:

a. Dandi March

b. Non-Cooperation Movement

c. Khilafat Movement

d. Quit India Movement

Answer: d

Q79. Which one of the folowing party was founded by Subhash Chandra Bose?

a. Abhinav Bharat

b. Azad Hind Sena

c. Revolutionary Army

d. Forward Block

Answer: d

Q80. Mountbatten Plan (June 1947) provided for a referendum in which of the following province?

a. Sindh

b. Punjab

c. Baluchistan

d. North-West Frontier Province

Answer: d

Q81. During which governor general’s time was the annexation of Sindh in British State done?

a. Lord Dalhousie

b. Lord Chelmesford

c. Lord Ellenborough

d. Lord Hastings

Answer: c

Q82. The only Viceroy to be assassinated in India was:

a. Lord Harding

b. Lord Northbrook

c. Lord Elenborough

d. Lord Mayo

Answer: d

Q83. During the period of which Governor General was the Indian Civil Service introduced?

a. Dalhousie

b. Curzon

c. Bentick

d. Cornwallis

Answer: d

Q84. Who was the first Indian Governor General of Independent India?

a. Rajendra Prasad

b. C. Rajagopalchari

c. A. Kriplani

d. Lord Mountbatten

Answer: b

Q85. Which Governor General decided to make English as the medium of Instruction in India?

a. Lord Wellesley

b. Lord Hardinge

c. Lord Dalhousie

d. Lord William Bentinck

Answer: d

Q86. Which one of the following papers edited by Gandhiji in South Africa?

a. Indian Opinion

b. Harijan

c. Young India

d. Indian Mirror

Answer: a

Q87. Which is the first newspaper of India?

a. Bombay Gazette

b. Bengal Gazette

c. Bombay Times

d. Hindustan Times

Answer: b

Q88. Who popularised the slogan’ Jai Jawan Jai Kisan’ and ‘Jai Hind’ in all platforms?

a. Jawahar Lal Nehru

b. Indira Gandhi

c. Lal Bahadur Shastri

d. Morarji Desai

Answer: c

Q89. Who raised the slogan”Swaraj is my birthright and I shall have it”?

a. Mahatma Gandhi

b. Subhash Chandra Bose

c. Bal Gangadhar Tilak

d. Lala Lajpat Rai

Answer: c

Q90. India Gate was designed by:

a. Frank Llyod Wright

b. Sir Edwin Lutyens

c. Frank Gehry

d. Zaha Hadid

Answer: b

Q91. The lotus Temple is located in Delhi, India. It is composed of how many free standing marble-clad “petals”?

a. 24

b.21

c.27

d.18

Answer: c

Q92. Who was the first Indian to be elected as a member of the British House of Commons?

a. S.N. Bose

b. Motilal Nehru

c. Dadabhai Naoroji

d. Mangal Pandey

Answer: c

Q93. Who was the first Indian to get selected in ICS?

a. Dadabhai Naoroji

b. Subhash Chandra Bose

c. Ravindranath Tagore

d. Satyendra Nath Tagore

Answer: d

Q94. Who was the founder of Banaras Hindu University?

a. Sukumar Dutt

b. Madan Mohan Malvia

c. Dr. Rajendra Prasad

d. Motilal Nehru

Answer: b

Q95. Kargil War against Pakistan started in the year:

a.1998

b.1999

c.1991

d.1993

Answer: b

Q96. The Indian Parliament house was designed by………….

a. Alvar Aalto

b. Michael Graves

c. Edwin Lutyens

d. Renzo Piano

Answer: c

Q97. Who was given the title of ‘Punjab Kesari’?

a. Ranjit Singh

b. Bhagat Singh

c. Sardar Baldev Singh

d. Lala Lajpat Rai

Answer: d

Q98. Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?

a. Anant Singh

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Bhagat Singh

d. Dadabhai Naoroji

Answer: b

Q99. Who gave the slogan ‘Back to the Vedas’?

a. Guru Nanak Dev

b. Dayanand Saraswati

c. Swami Vivekananda

d. Raja Ram Mohan Roy

Answer: b

Q100. Who gave the title ‘Nightingale of India’ to Sarojini Naidu?

a. Jawahar Lal Nehru

b. Rabindranath Tagore

c. Rajendra Prasad

d. Mahatma Gandhi

Answer: d

HOPE YOU READ ALL THE QUESTIONS OF Indian history quiz. IF YOU ACCEPT THE CHALLENGE OF IDENTIFYING THE PICTURES THEN GIVE YOUR ANSWER IN THE COMMENT BOX::

By reading all the above questions related to Indian history general knowledge you will get the idea what type of questions are asked in exams.

Best of luck for your exams.

Thank you.

Leave a Reply